Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2013 13:20 - Човъркат ли учените в малки безпомощни дечица - ембриони, за да вадят от тях стволови клетки?
Автор: dancing1heart Категория: Новини   
Прочетен: 1499 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2013 13:22


и какво крият от вас необразованите религиозни фанатици


Саудитска Арабия е единствената страна в света, в чиѝто закони все още е залегнало преследването на вещици. На 19-ти юни 2012 г. там религиозната полиция  обезглави гражданина  Muree bin Ali bin Issa al-Asiri за вещерство и магьосничество. В Индия, в Папуа Нова Гвинея и в различни части на Африка хора биват убивани и измъчвани заради простотията на необразования народ под същия предтекст. Въпреки, че страните от Европа прекратяват действието на тези закони през 18-ти век, последният е отменен в Англия през 1951 г.

Може би си мислите, че в модерното ни, европейско и глобално общество вече няма подобни нагласи и екстремуми на простотията.

Не, песледването на вещици и жаждата за зрелища не е изчезнало. Фанатиците просто смениха обекта на обвиненията си: с други думи, днес най-необразованите - религиозните фанатици атакуват агресивно най-образованите - учените.

Всичко започва с едно обвинение.

Най-често то е "принизяването на човека и стойността на човешкия живот с налагането на лъжата за еволюцията". За това съм готова да пиша, но друг път. Следващата любима тема е темата за табуто на секса и "неморалността" на кондомите и противозачатъчните средства.

 Манията за контрол над личния сексуален живот и репродуктивността е мания номер едно на фанатиците.

Като естествено нейно продължение е атаката над процедурите ин витро и експериментите със стволови клетки.


Нещото, от което се извличат стволови клетки изглежда ето така:

image
и е около 5-тия ден от оплождането. Нарича се бластоцист и грубо казано представлява миниатюрна пихтия от известно количество клетки. Не е нещо кой-знае колко по-висшо от слуз, сперма, женска яйцеклетка. На микро ниво то не може да продължи да се увеличава само по себе си. Бластоциста трябва да e в майчина утроба, както се случва при обикновена бременност или изкуствено да бъде вкаран в майчината утроба. След процедурите ин витро много бластоцисти остават неизползвани. Вместо да ги изхвърлят, учените ги използват като единствен източник за изследвания на стволови клетки.

Не ви ли удря в лицето факта, че фанатиците считат за по-морално те да бъдат изхвърляни на боклука?!

Така че когато се говори за "извличане на стволови клетки от ембрион" всъщност се има предвид извличане на стволови клетки от бластоцист.

Ето защо да сложиш картинка на сладко усмихнато бебе и надпис под нея "не ме използвайте за резервни части" е също толкова оправдано, колкото да нарисуваш симпатичен изоставен сперматозоид с надпис "защо ме изхвърлихте на чаршафите след секс?".





А какво е "стволова клетка" от човешки ембрион?


 Това е клетка, която след определена медицинска процедура може да бъде превърната в друга клетка - например в кръвна клетка, нервна клетка или кожна клетка.

Стволови клетки се намират в различни части на тялото на възрастен индивид като мен и вас и отскоро могат да бъдат извлечени и от мастните ви клетки.  Стволовите клетки, извлечени от човешки ембрион са много по-гъвкави и устойчиви от тези на възрастен индивид.

Както добре знаете, в човешкото тяло има над 200 клетки, които формират нашите органи - сърце, кожа, мозък и др. Много от страшните болести на нашето време се дължат на повреждението на даден орган.


Крайно време е да спрем да толерираме фанатиците около себе си и да им хвърлим истината в очите, а именно, че милиони хора по света умират от болести и лекарството за тях зависи от изследванията със стволови клетки.


image



Да се говори, че "живота" на една пихтия от клетки, която така или иначе няма да се развие в нещо повече(защото не е в женска утроба) е по-важен от този на милионите развити личности по света, някои от тях с невероятни приноси към човечеството е изказване, което може да принадлежи само на побъркан психопат.

Изследванията на стволови клетки освен всичко дотук, ще доведат и до нови открития, свързани с предотвратяването на страшни генетически болести още преди раждането.

Така че молбата ми е - не толерирайте необразоваността и простотията, атакувайте ги като с факти обяснявате истината. Простотията никога не мълчи. Не виждам повод и ние да мълчим.


Ето тук и тук можете да разгледате как изглеждат различните фази на развитие на човешкия ембрион - по дни и седмици. Списък с описание на фазите можете на намерите и в уикипедия. Има и страница, посветена на фазите на развитие на бластоциста. Приятно само-образоване!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dancing1heart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 191556
Постинги: 90
Коментари: 50
Гласове: 222
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930